/ Menneskerettigheter og Idrett

Idretten utfordres på politiske spørsmål: - Handling, ikke boikott!

Idretten blir i økende grad politisert og slagsted for rettighetskamp. Ofte blir kravet om boikott av idrettsarrangementer reist. Men idretten kan bidra mer dersom de forsøker å gjøre noe enn å bare boikotte.

Under OL i Sotsji ble både utøverne og idrettsorganisasjonene utfordret av ulike organisasjoner på å ha en uttalt og proaktiv holdning mot behandlingen av homofile i Russland. I opptakten til det kommende fotball-VM i Qatar 2022 er det avslørt at mange arbeidere som bygger arenaene lever under uakseptable forhold. Det norske fotballforbundet har av både spillere og media blitt bedt om å engasjere seg i arbeidet for bedre forhold for arbeiderne. I disse dager utspiller det seg en kamp i det internasjonale skiskyttermiljøet om å boikotte verdenscupen i den russiske byen Tjumen. Og tidligere denne uken kritiserte landslagsprofilen Caroline Graham Hansen presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Gianni Infantino, som var til stede på en fotballkamp i Iran der kvinner ikke har adgang.

Eksemplene ovenfor illustrerer at idretten i økende grad at blir utfordret på å ha en holdning i politisk, sensitive saker. Men idretten er dårlig forberedt på håndteringen av dette.

For det første mangler idrettsorganisasjonene kunnskap. Idretten har idrett som hovedarbeidsområde og de har derfor liten kunnskap om menneskerettigheter og andre rettighetsspørsmål. For det andre ser vi en utvikling der idrettsutøverne selv blir mer aktive i rettighetsspørsmål. Aksjonen for å spille med regnbueflagg på armen under håndball-EM 2016 i Polen var et initiativ som kom fra de svenske spillerne. De sentrale idrettsorganisasjonene har ikke noe system, rutiner eller erfaring i hvordan de skal håndtere «aktivistiske» utøvere. En tredje utfordring er at internasjonale idrettsarrangement i økende grad avholdes i diktaturer og land med grove menneskerettighetsbrudd.

Mens det for noen år tilbake var stor rift blant alle verdens land om å få avholde store idrettsarrangement, er det i dag betydelig folkelig motstand, spesielt i vestlige demokratier. Ofte fordi det er dyrt å avholde et OL eller et VM, og «vanlige mennesker» heller vil prioritere velferdssaker fremfor å gjøre store investeringer i sportsarenaer og annen infrastruktur. Ved at diktaturer og andre land med et frynsete rykte får mesterskapene må idretten profesjonalisere sin holdning til menneskerettigheter og andre rettighetsbrudd. Og idretten kan spille en positiv rolle.

Men skal idretten kunne bidra positivt må idrettsorganisasjoner først og fremst skaffe seg kunnskap om situasjonen i det landet der mesterskapet skjer. Dernest må de utrede og igangsette handling. Handlingsalternativene er mange. Idrettsforbund kan samarbeide med organisasjoner som fremmer menneskerettigheter og andre rettigheter, de kan gå sammen med sine internasjonale føderasjoner og gjennom disse fremme krav, de kan bidra til oppmerksomhet om saker, og de kan gå i direkte dialog med vertslandets myndigheter.

Det tidligere skillet mellom politikk og idrett virker ikke i dagens samfunn. I «gamle» dager var svaret at idretten var upolitisk og derfor ikke skulle engasjere seg i det som ble oppfattet som kontroversielle spørsmål. I vår tid fungerer ikke dette. Media og offentligheten stiller helt andre krav til idretten når mesterskap avholdes i omgivelser med betydelige MR-brudd. Idretten må da demonstrere både holdninger og handlinger.

Foto: Faiz Abu Rmeleh / https://morgenbladet.no/aktuelt/2018/04/vi-blir-behandlet-som-dyr

This post was a collaboration between

Rolf A. Vestvik, Amy-Kristine Andersen

 • Rolf A. Vestvik

  Rolf A. Vestvik

  Read more posts by this author.

  Rolf A. Vestvik
 • Amy-Kristine Andersen

  Amy-Kristine Andersen

  MSc Globalisation and Development, SOAS University of London BA Hons International Relations, The University of Nottingham

  More posts by Amy-Kristine Andersen.

  Amy-Kristine Andersen
Idretten utfordres på politiske spørsmål: - Handling, ikke boikott!
Share this